top of page
Caută

Guvernul prelungește cu trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA

Actualizată în: 29 mar.

Executivul a adoptat în ședința de joi, 28 decembrie 2023, actul normativ necesar pentru plafonarea prețurilor RCA (durata de aplicare a tarifelor de primã maxime de asigurare RCA practicate de asigurãtori la data de 28 februarie 2023. )Guvernul prelungește cu trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA.


Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că Executivul prelungește plafonarea preţului poliţelor RCA la nivelul din februarie 2023 pe o perioadă de trei luni, începând cu 1 ianuarie, până în martie 2024, nu pe 6 luni. „Este un bun prilej să revin cu o rectificare faţă de o decizie luată ieri. E vorba despre extinderea plafonării preţului la poliţele RCA pe anul 2024, începând cu 1 ianuarie.


Măsura vine în contextul în care în luna decembrie 2023 au încetat de drept un număr de aproximativ 900.000 de contracte RCA, iar în primele 6 luni din anul 2024 circa 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA în vigoare își vor înceta valabilitatea.


Ca urmare a ieşirii din piaţa asigurărilor RCA în ultimii doi ani a asigurătorilor cu cea mai mare cotă de piață, asigurători în portofoliul cărora se aflau cea mai mare parte a asiguraților RCA, a fost generat un dezechilibru între cerere și ofertă, fapt ce a condus la creștere a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.


Astfel, prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor.

Măsurile precum cea a plafonării tarifelor RCA pot fi adoptate, conform prevederilor legale, prin Hotărâre de Guvern pentru o perioadă de 6 luni și cu o prelungire succesivă de cel mult 3 luni (cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei HG).

În situația în care, după ce expiră această perioadă, se va constata că împrejurările excepționale care au impus decizia se mențin, aceasta va fi prelungită cu încă 3 luni.


Înlocuirea temporară a mașinii


De asemenea, se introduc o serie de măsuri în ceea ce privește acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat plătite de către asigurătorii RCA. În cadrul proiectului, s-a avut în vedere acoperirea acestui risc pentru o perioadă de maximum 30 de zile fie de la data eliberării autorizației de reparație de către poliție, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de către asigurătorul RCA.


Aceasta poate fi totuși prelungită numai cu aprobarea asigurătorului RCA în situații justificate, probate cu documente.


Totodată, pentru astfel de despăgubiri, asigurătorii RCA vor avea în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car.


În același timp, pentru vehiculele care nu se mai repară și se încadrează în situația de dauna totală economică se aplică o limitare a valorii acestor despăgubiri acordate ce este legată de nivelul valorii de piață a vehiculului avariat.


9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page