top of page
Caută

Plafonarea preturilor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni !

Guvernul intenționează să prelungească plafonarea preturilor RCA cu încă trei luni, până la sfârșitul lunii iunie 2025. Potrivit unor surse guvernamentale citate de HotNews.ro, Ministerul de Finanțe analizează deja un proiect de hotărâre în acest sens. Aceeași sursă subliniază că aceasta va fi ultima prelungire a măsurii.


Plafonarea preturilor RCA



Decizia de extindere a plafonării este motivată de menținerea unor dezechilibre pe anumite segmente ale pieței asigurărilor, reflectate inclusiv în creșterea numărului de clienți cu risc ridicat. De asemenea, autoritățile consideră necesare ajustări suplimentare în cadrul reglementărilor din domeniu, cum ar fi modificări legislative și implementarea unui ghid de bune practici.


Plafonarea tarifelor RCA este în vigoare de doi ani și ar urma să expire la 31 martie 2025. Proiectul de hotărâre, inițiat probabil de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), se află în faza de analiză la Ministerul de Finanțe, urmând să fie supus consultării publice și, ulterior, aprobat de Guvern până la sfârșitul lunii martie.


Măsura plafonării tarifelor RCA a fost prelungită în repetate rânduri. Ultima prelungire a fost aprobată pe 18 decembrie 2024, în cadrul ultimei ședințe a guvernului PSD-PNL, premierul Marcel Ciolacu motivând decizia prin necesitatea menținerii stabilității pe piața asigurărilor și evitarea unor creșteri bruste ale tarifelor. Inițial introdusă în aprilie 2023, plafonarea a fost justificată de necesitatea temperării pieței RCA, grav afectată de falimentul Euroins, companie care la momentul retragerii licenței asigura peste trei milioane de șoferi.


Măsura plafonării a presupus stabilirea prețurilor RCA la nivelul tarifelor maxime practicate de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023. Totodată, comisioanele de distribuție aferente acestor polițe au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție. De la 1 ianuarie 2024, guvernul a permis o ajustare de 6,8% a tarifelor plafonate, având în vedere prognoza inflației publicată de Banca Națională a României pentru trimestrul al doilea din 2024.


În ciuda plafonării, prețurile polițelor RCA au înregistrat o creștere medie de 11% într-un interval de un an și jumătate. Autoritatea de Supraveghere Financiară susține că nu au fost identificate încălcări ale modului de calcul din partea asigurătorilor, motiv pentru care nu au fost aplicate sancțiuni. Potrivit ASF, majorările de preț s-au produs ca urmare a modificării unor factori din formula de calcul, precum vârsta șoferului sau a autovehiculului la reînnoirea poliței.


În plus, unele companii de asigurări iau în considerare aspecte neuzuale, cum ar fi marca sau culoarea mașinii, pentru stabilirea prețurilor RCA. ASF consideră această practică neadecvată și intenționează să o corecteze prin actualizări legislative și printr-un cod de bune practici în cursul acestui an.


 
 
 

Comments


bottom of page