top of page
Image by Scott Graham

Asigurare de garantii (Bond)

Asigurarea de garanții tip bond pentru lucrări de construcții este un instrument utilizat în industria construcțiilor pentru a oferi o protecție financiară și juridică părților implicate într-un proiect de construcție.

Un bond de construcții este o formă de asigurare prin care o companie de asigurări, numită în general o societate de asigurare-cauțiune, emite un document contractual numit bond, care garantează că antreprenorul va îndeplini obligațiile sale contractuale față de beneficiarul contractului de construcție.

Acesta poate fi beneficiarul lucrării, adică proprietarul proiectului de construcție, sau o autoritate publică.

Există mai multe tipuri de bonduri de construcții, cele mai frecvente fiind:

Performance bond (bond de bună execuție): Acest tip de bond garantează că antreprenorul va finaliza lucrarea în conformitate cu termenii și condițiile contractului. În cazul în care antreprenorul nu își îndeplinește obligațiile, beneficiarul poate face o cerere de despăgubire către societatea de asigurare.

Payment bond (bond de plată): Acest tip de bond protejează subcontractorii și furnizorii de materiale împotriva neplății pentru lucrările și materialele furnizate în cadrul proiectului de construcție. Dacă antreprenorul nu plătește subcontractorii sau furnizorii, aceștia pot face o cerere de despăgubire la societatea de asigurare.

Bid bond (bond de ofertă): Acest tip de bond este utilizat în faza de licitație a unui proiect de construcție. Antreprenorul furnizează un bond de ofertă pentru a confirma că, în cazul în care obține contractul, va semna contractul și va furniza garanția de bună execuție.

Bondurile de construcții sunt emise pe o perioadă specifică și acoperă valoarea totală a contractului de construcție sau o sumă convenită.

Ele implică obținerea unui angajament financiar din partea antreprenorului în favoarea societății de asigurare și solicită adesea furnizarea de informații financiare și tehnice detaliate înainte de emiterea bondului.

MAINTENANCE BOND: Asigurarea de garantie pentru perioada de intretinere/ mentenanta.


Se refera la garantia lucrarilor pe care executantul o ofera beneficiarului si totodata la angajamentul pe care si-l ia executantul fata de beneficiar cu privire la buna executie a lucrarii efectuate de catre acesta.

ADVANCE PAYMENT BOND: Asigurarea de garantie privind returnarea avansului. 


Este o garantie oferita de executant in favoarea beneficiarului care garanteaza rambursarea sumei platite in avans de catre beneficiar executantului.

Avantajele oferite prin alegerea Asigurarii de Garantii sunt:

  • Posibilitatea participarii la mai multe proceduri de achizitie publica

  • Reprezinta o alternativa a scrisorilor de garantii bancare emise de catre banci, fara blocare de fonduri

  • Costuri reduse fata de scrisorile bancare

  • Consultanta de specialitate in domeniu

  • Emiterea garantiei intr-un mod rapid si eficient

  • Avantaj in constituirea garantiei de catre o societate de asigurari este faptul ca poate fi emisa si in mod conditionat, si nu doar in mod irevocabil si neconditionat precum sunt scrisorile de garantie bancara

Ulterior, pentru concretizarea politei, in functie de particularitatile afacerii putem solicita mai multe informatii.

Asigurare de garantie
bottom of page