top of page
Caută

Legea RCA: Ce modificari au fost adoptate de Senat

Proiectul modificarii pentru Legea RCA a fost adoptat saptamana aceasta de Senat, prima camera sesizata, cu 56 de voturi „pentru” si 32 de „abtineri”. Vezi care sunt cele mai importante schimbari!

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie (RCA) trebuie sa primeasca votul Camerei Deputatilor, sa fie promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial, apoi va intra in vigoare.

Iata care sunt principalele amendamente admise in Senat:

- Proiectul legislativ prevede introducerea fransizei in cazul RCA (pe modelul asigurarii facultative CASCO). Fransiza este definita ca o suma fixa stabilita prin contractul RCA, ofertata obligatoriu de catre asiguratorii RCA la solicitarea asiguratului, a carei limita e stabilita, in baza capacitatii de plata a asiguratului, de catre asiguratorul RCA si care se achita asiguratorului de catre detinatorul politei in cazul unui eveniment asigurat pentru care s-a platit o despagubire. In cazul unui eveniment, obligatia de plata a fransizei nu va putea depasi valoarea despagubirii achitate de catre asiguratorul RCA, chiar daca fransiza stabilita prin contract este mai mare decat aceasta valoare. In aceasta situatie, asiguratorul RCA va emite oferte atat cu fransiza, cat si fara.


car insurance

- Noile modificari prevad si introducerea rascumpararii. Aceasta este “un cost al clauzei facultative de mentinere a valorii reducerii aplicate asupra primei de asigurare pe baza sistemului bonus-malus, la reinnoirea contractului RCA viitor, dupa plata unei despagubiri achitate de catre propriul asigurator, dar fara a modifica istoricul de daune inregistrat si fara a interveni asupra clasei de bonus-malus in care acesta se incadreaza; rascumpararea poate fi ofertata de catre asiguratorul RCA la reinnoirea contractului incheiat pe o perioada de un an”. Aplicarea rascumpararii nu va afecta istoricul de daune si nici clasa de bonus-malus, ci doar modul in care se stabileste prima de asigurare atunci cand detinatorul politei RCA produce un eveniment rutier si reinnoieste asigurarea la acelasi asigurator.

- Amenzi mai mari si pentru soferii prinsi fara RCA valabil. Pentru cei care sunt prinsi in trafic fara o polita RCA valabila sunt aplicate amenzi in valoare de 2.000 de lei pentru persoanele fizice, in timp ce transportatorii pot primi amenzi de pana la 15.000 de lei in functie de masa autovehiculului.

- Soferii vor putea plati politele RCA in rate. ”Pentru contractele RCA ofertate ce urmeaza a fi incheiate pe o perioadade 12 luni, prima de asigurare se achita integral sau in rate lunare, trimestriale sau semestriale in functie de optiunea asiguratului sau potentialului asigurat”. Contractul RCA produce efecte si in cazul in care rata primei de asigurare nu a fost platita la termenul convenit intre asigurat/contractant/utilizator si asiguratorul RCA, daca asiguratorul RCA nu si-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA. Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente si neachitate."

- Contractul RCA se incheie pe o perioada de 3, 6 sau 12 luni, in functie de optiunea asiguratului.

- Plata anticipata a despagubirii pentru reparatiile in regie proprie in limita a 400 euro (circa 2.000 lei). ”La solicitarea persoanei prejudiciate, despagubirile pot fi achitate anticipat reparatiei vehiculului avariat cu conditia ca valoarea totala a despagubirii sa nu depaseasca echivalentul in lei a 400 de euro, la cursul de schimb BNR din ziua efectuarii platii. Exceptia prevazuta nu este aplicabila in urmatoarele situatii: a) vehiculul a fost incadrat in situatia de dauna totala economica; b) vehiculul avariat a fost instrainat; c) vehiculul a fost radiat din circulatie. Incalcarea prevederilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda de 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii."

- Proiectul de lege stabileste introducerea unor modificari legate de sistemul Bonus-Malus, astfel incat sa se tina cont si de alte criterii atunci cand se stabilesc reduceri sau majorari ale primelor de asigurare, precum: natura si severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despagubiri, respectiv vatamari corporale sau decese; conducerea vehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice si/ sau a substantelor cu efect psihoactiv; oferirea unor informatii false la momentul semnarii contractului RCA; contraventiile si sanctiunile primite in legatura cu incalcarea regulilor de circulatie rutiera ce au dus la suspendarea permisului de conducere.

Documentul complet il gasiti AICI.

3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page